Андреј Кон

Ići dole

Андреј Кон

Počalji od Gost taj Čet Jan 24, 2013 8:30 am


Андреј Кон

Pођен је у близини Каспијског мора, у Русији. Како сам каже, његово детињство обележила је близина високих планина и непрегледна морска пучина. Родитељи су му били уметници, мајка виолинисткиња, а отац писац и вајар, па је од најранијег детињства имао слободу изражавања и приступ свим видовима уметности. Како су му родитељи били психолошки образовани, дали су му могућност да истражује дубине уметности и неоспорног сопственог талента. Слике, скулптуре и књиге испуњавале су целу једну собу у њиховој кући. Његово детињство било је без великих материјалних вредности, али обележено креацијом и ставом да су властите вештине једино право богатство. Његово сећање на детињство је да су “музика и уметност били свуда”.
Своје уметничко образовање почео је 15. години, када је изабран за шегрта у ликовној радионици најцењенијих импресионистичких и соцреалистичких сликара тога времена у Москви. Импресионизам је тада већ био на заласку, али је још трајала доминација огромног периода руске уметности која је буквално променила свет. Ова уметност није се односила само на сликарство, него је обухватала и балет, музику и књижевност. Кон је био под утицајем колега класичног уметничког образовања на Универзитету у Москви, где је студирао са последњом великом генерацијом руског импресионизма. Његов таленат примећен је веома брзо и он добија позив из Бугарске да учествује на једној од најважнијих државних изложби. Тада је био на првој години студија и нико пре њега није направио такав муњевит успех.

Веома радо говори о времену својих студија у Москви: ”Искуство је јединствено. Протезали су се непрегледни ходници са мермерним подовима, а на зидовима су била ремек-дела највећих сликара. Легенде руског сликарства ходале су ходником и разговарале о свом раду. Стварно је била привилегија бити тамо и поставити камен темељац мојој будућој каријери.”

Међутим, веома брзо Конов живот се драматично мења и преусмерава ток његове уметности. Његов отац је, као пуковник руске војске и учесник хладноратовског програма размене официра, отишао у Монтгомери (Алабама). 1993. године, док је Андреј био у посети родитељима, његов отац је одлучио да цела породица остане у Америци. Млади уметник је тада схватио да му више никад неће бити дозвољено да се врати у домовину.

Било је потребно мало времена да америчка јавност прихвати свеж фигуративни стил младог руског сликара. Његова прва самостална изложба створила је огромно интересовање, а његова дела постала су веома тражена. Кон постаје истакнути лидер фигуративног импресионизма. који настоји да обухвати комплексност и једноставност непосредности у људском облику. ”Ја тражим своју јединствену, поетску интерпретацију у овом тренутку”, каже Кон, ”покушавам да пронађем необично у обичном.”

Упркос непоновљивој палети Кона, лично развијеног стила и интерпретације јединствених форми, он и даље наставља да се образује. Веома често путује по свету тражећи инспирацију за своја дела, а у Француској наставља формално образовање.

Своја дела излаже на самосталним изложбама у Америци, али је и редовни сарадник разних галерија по читавом свету. Репродукције његових дела веома често се приказују у најцењенијим уметничким публикацијама, а његова способност да комуницира кроз изражајност људског облика је главни ослонац приватним, корпоративним и сталним музејским колекцијама широм света.

Живи и ради у Аризони.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Андреј Кон

Počalji od Gost taj Čet Jan 24, 2013 8:32 am


Андреј Кон

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Андреј Кон

Počalji od Gost taj Čet Jan 24, 2013 8:41 am


Dancing in the Rain - KonАндреј Кон

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Андреј Кон

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu