Кинеске приче

Ići dole

Кинеске приче

Počalji od Gost taj Sre Feb 20, 2013 4:17 am

Ове кинеске приче настале су у трећем и четвртом веку пре нове ере, у доба пропасти династије Цу. Држава се распадала, почели су међусобни сукоби за превласт и владари нису више подржавали бившу феудалну аристократију. Она је губила власт, док су обични људи почели да напредују и да се образују. Отваране су нове школе, појавили су се нови правци у уметности. Ученици, заинтересовани за сопствену историју и народну књижевност, обилазили су забачене крајеве и села и бележили народне приче. Ове приче су писане простим језиком народа и у себи носе мудрост и искуство древне Кине.
Сликање духова


Живео је један уметник који је радио за принца Кија.
- Реци ми – упита га принц – шта је најтеже насликати?
- Псе, коње и слично – одговори уметник.
- А шта је најлакше?
- Духове и чудовишта – рече уметник. – Сви ми знамо како изгледају пси и коњи, виђамо их сваки дан, али их је врло тешко верно насликати. Духови и чудовишта немају неки одређени облик, нико их никад није видео. Зато је то најлакше насликати.Док се руши зид


Живео је једном један богаташ у држави Сонг. После једне провале облака, зид његове куће је почео да се руши.
- Ако не поправиш тај зид – опоменуо га је његов син – неки лопов ће нам се увући у кућу.
Исто му је рекао и његов стари комшија.
И стварно, те ноћи лопов му је украо велику своту новца. Богаташ је похвалио сина да је паметан, а комшију је осумњичио за крађу.Човек који је продавао штитове и копља


У држави Чу је живео човек који је продавао штитове и копља.
- Моји штитови су толико јаки да ништа не може да их пробије, а копља су ми толико продорна да не постоји ништа што не би могла да пробију – хвалио се продавац.
- Шта би се десило када би твојим копљем ударио твој штит? – упита га неко дете.
Продавац је остао без одговора.Рецепт за бесмртност

Принцу Државе Јан је један странац рекао да може да га учини бесмртним. Принц је замолио једног од својих поданика да научи ову вештину, али пре него што је поданик било шта научио, странац је умро. Принц се страшно наљутио и наредио је да поданика убију. Он није видео да га странац вара, већ је заслепљен његовим лажима, наредио да убију погрешног човека. То показује да је принц био глуп. Човеку није ништа важније од сопственог живота. Шта је за принца могао да уради странац који ни сам није успео да остане жив?


Учење

Игра мице је другоразредна вештина, али да би је научили, потребна вам је сва ваша пажња. Куи, најбољи играч мице у земљи, имао је два ученика. Један од њих се концентрисао само на оно што је Куи говорио, док је други, мада је и он слушао учитеља, у исто време размишљао о дивљим гускама на небу и жудео је да узме лук и стрелу. Он није научио тако добро као први ђак, али то није било зато што је био мање интелигентан.


Сумња

Посумњао један човек да му је комшијин син украо секиру. Посматрао је момка како хода – баш као лопов. Посматрао му је израз лица – исти лопов. Посматрао га је како говори – прави лопов. Укратко, сви његови гестови, све што је радио, говорило је да је он кривац.

Касније, када је отишао на поље да копа, пронашао је своју секиру. После тога је срео комшијиног сина и видео да ни његови покрети, ни израз лица не потсећају на лопова.наставиће се.....

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu