Легенда Капор

Ići dole

Легенда Капор

Počalji od Gost taj Sre Mar 06, 2013 4:11 am

Момо Капор

Тражи се НАДА! У овом малом огласу тражи се нада, полагана у саме себе и у време које долази! Ако та нада изневери, ако се та нада не врати, њене дугове не признајемо као своје!


....Зашто је био против љубави? Због тога што у њој никада није било равноправности. Увек је неко волео мање, а неко више, и тај оштећени партнер знао је добро да се мора крваво борити за предмет своје љубави; морао је трпети понижења љубоморе и поседовања, бивао је истеран из мира - на крају, био је у тудјој власти и само је од нечије добре воље зависило хоће ли то злоупотребити или неће....
- Баш имаш среће! - рекла је, скидајући миндјуше. - Колико ме је само ноћас њих желело, а имаћеш ме једини ти! Баш имаш среће!
- Зар? - казао је хладно, и дивље заронио у њену миришљаву кожу, враћен из свог наивног бекства.
Док му је равномерно дисала на рамену, знао је: биће то дуга исцрпљујућа битка на живот и пропаст да се ослободи ове девојке коју му ју поклонио случај.....
Понекад је провокација потребна да би се из равнодушног саговорника измамило било какво право осећање - макар љутња у којој ће заборавити на своју паблик - релејшн опну, да би испод јавне маске изашао човек каквог желиш да видиш - прави, непатворен!..


Само жеља за нежношћу. Само још она није потрошена, чини се да је њен извор снажнији него икада раније, а да су све оне важне, ненадокнадиве ствари, сва енергија и полет сагорени да би се на тој старој ватри, на њеном охладјеном жару неким мистериозним процесом искристалисала суштина чежње...
Уна

У плавим фармеркама, плавој џинс кошуљи са подврнутим рукавима и црним мокасинама, са обавезним "кентом" или "марлбором" међу прстима обојеним дискретним траговима сликарског посла, Мома се појављивао насмејан, гласан, доносећи смех и приче о збивањима у култури, политици, друштвеном животу града под будним оком "спољних сарадника" Државне безбедности. Причао је, шалећи се на рачун пријатеља писаца, сликара, глумаца, и - најчешће и најслађе - на свој сопствени рачун. Говорио је да је пето издање његове најновије књиге "отишло лако" је је он "лак писац, није тежак за ношење".
Мома није старио.
Мома из "најбољих година" је, до краја боравка на планети Земљи, остао исти. Њему је, причао је кроз смех, са годинама "фасада мало попустила", али је "ентеријер" његове ренесансне душе био вечито млад и радознао; инатио се са свим изазовима позне младости, са годинама које већина људи оџиви загледана у једну тачку.
Мома је презирао депресију, а и депресија њега.
Душко Ковачевић


..Одувек сам се чудио зашто баш Швајцарци праве најбоље сатове. Сада ми је та ствар много јаснија. Њима је теже него другима у Европи да издрже предуго тупо време мира и благостања. Кад човек живи узбудљиво и у сталној неизвесности, не стиже ни да погледа колико је сати!
Шта ће ти сат? Заустављај људе на улици и питај их колико је сати! Не гледај на наше уличне часовнике: они углавном, не раде.
Баш нас брига за време!...
Уморни смо, уморни од историје! Дрогирају нас њом од малих ногу, уста су нам пуна гипса и мртвих мудрих речи које не могу да нам помогну, јер свако од нас сам за себе мора да реши мистерију свог постојања на овој планети. Идем и идем и идем, а у ушима и свести непрекидно одзвања она дивна Леонардова мисао - признање величанственог људског пораза: "Веровао сам да учим како живети, а учио сам како умрети!

Скитам и причам

Кад смо уочи Лучиндана прошле године урамили портрете Моме Капора између Дучића и Шантића на зиду кафане "Стара Херцеговина" и, по завичајном обичају у оваквим пригодама, уштипке и сир из мешине почели да заливамо тврдошким вином црвенијем, наздрављали смо Момчиловој души која се, занаго ту негде изнад наших глава, радовала овој награди, највећој коју један Херцеговац може заслужити. Успети се тако високо и засести између два принца српске књижевности - е, за то је вредело живети и писати. А завичајно... Ниједном Херцеговцу, ово часно место више не доликује.
Гојко Ђого

Један дио његовог бића био је неприступачан попут острвске обале изједене непрестаним налетима вјетра, само ријетки су могли наћи пут. А кад бисте ушли, остали бисте запањени раскошном ширином и богатством духа, скоро болном потребом да се нађе скривена љепота и тамо где она никад није становала. Налазио ју је у ситним, малим стварима, дијелио је нештедимице заједно са осмијехом, стварајући сунцем обасјан свијет, без иједног облачка.
Миодраг М. Бојовић


Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Легенда Капор

Počalji od Vulin taj Uto Maj 28, 2013 11:30 am

E, brate, a da saznaš kako se gospodin Kapor zvao?
avatar
Vulin
Najgori član
Najgori član

Broj poruka 70

Datum upisa 25.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Легенда Капор

Počalji od Goca_S taj Pet Jun 28, 2013 4:15 pm

Momcilo Kapor. uredu

Goca_S
Najgori član
Najgori član

Broj poruka 58

Datum upisa 18.06.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Легенда Капор

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu