Šta je lepo?

Ići dole

Šta je lepo?

Počalji od pesma taj Sre Jun 19, 2013 3:27 am


Estetika simetrije, idealne proporcije, matametički zlatni presek, postoji li formula za lepotu koja se spoznaje čulnim posmatranjem? 

Lepo je lepo ako je lepo.sokiran

" Samo lepo je ono što je zajedničko svemu pojedinačno lepom u svoj njegovoj mnogostrukosti, ono identično u mnogostrukosti onoga što je upojedinačeno, samo lepo je ono šta mnoštvo upojedinačenog jedinstveno jest, jedinstvo njegovog štabitka u njegovom trajnom identitetu."  ??? Ajmeee... ovo kaže Šulk.wtf

''Lepo jeste ono što se bez pojmova predstavlja kao objekat opšteg dopadanja''  kaže I.Kant

Estetika možda ima svoje pretpostavke, neka pravila, ali se niko spram nje ne može poučiti onome što je lepo, svako ima svoj ugao gledanja pa iz njega sudi o lepom. Estetske vrednosti su širok pojam o kome možemo pričati ovde..

Prirodna i umetnička lepota, razlike izmedju njih postoje. 

Unutrašnja lepota.

 Ružno je tu negde, lepota ružnog, da bi se lepo lepo videlo.

Dakle...

_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Šta je lepo?

Počalji od pesma taj Čet Jun 20, 2013 4:13 am


''Lepota je u oku posmatrača''

Tako kažu.

Ipak na to šta je kome lepo utiču i trendovi, mišljenja o lepom su različita, nema univerzalne lepote(ilii ma?) o svemu se pita naš ukus, koga smo opet ''usvojili'' jednim delom osluškujući okolinu, okolina utiče na naše mišljenje o lepom ili ružnom, utiče na naš konačni stav po ovom pitanju, delom nam kroji ukus. Ipak sami stvaramo neke svoje ''definicije lepote'', subjektivno donoseći zaključke.

 Kaže se da o ukusima ne vredi raspravljati, a ljudi ipak pričaju na tu temu svakodnevno. 

Je li savršeno nužno lepo? 

Simetrija, uskladjenost, sinhronizacija po meni nije merilo lepote, ali to je moja individualna procena. Privlačno čulima, neodoljivo oku, to je lepota koju tražimo ili ima i nešto više od toga u ovoj priči o lepom?

Je li lepota prolazna ili večna? Mladost je prolazna, lepota ne, pogotovo se to odnosi na ono što kao nepresušan izvor lepote izlazi na videlo iz iskrene, samopouzdane, smirene i velikodušne osobe- neprolazna unutrašnja lepota koja se prenosi i na druge, i deli sa drugima- kada smo okruženi pozitivnim ljudima koji zrače pozitivnom energijom delimo lepe trenutke koji vrede mnogo u životu i čine ga prelepim za živeti.

_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu