Koliko je realan strah od promaje?

Ići dole

Koliko je realan strah od promaje?

Počalji od Najgora taj Pet Jun 21, 2013 7:40 pm

Koliko je realan strah od promaje?


Ako ste korisnik javnog prevoza, sigurno ste doživeli da vam je na 40 stepeni neko zatvorio prozor u tramvaju ili autobusu uz 'neoboriv' argument da je promaja opasna po zdravlje.
Možda ste se drznuli pa ušli u raspravu pokušavajući da objasnite da je promaja isto što i vetar kojem ne možete zatvoriti ni vrata ni prozore ili da je vrućina sigurno puno opasnija, a možda ste se i sami našli u dilemi: 'Ko zna? Možda samo mladima i zdravima ne škodi? Moguće je da će i meni jednoga dana stvarati probleme.'
Koja je prava istina o promaji? Možemo li se od nje razboleti ili je to samo mit, neka legenda? Tim pitanjem bavio se i Amerikanac Kodi Braun koji živi u Hrvatskoj.
On se u svom blogu požalio na fenomen straha od promaje za koji tvrdi da je nezaobilazan sastavni deo života ne samo u Hrvatskoj već na Balkanu.
'Povetarac koji duva s jednog kraja stana na drugi ili hladan vetar tokom oblačnog dana mogu uzrokovati brojne bolesti. Promaja je odgovorna za sve - od bolova u mišićima, glavobolje i prehlade do infekcija ili čak upale mozga", ističe Braun u tekstu "Promaja ili veliki kulturni jaz među nama".
Dodaje da na Balkanu važe četiri važna pravila kojih bi se trebalo pridržavati kako bi se opasne bolesti sprečile: obavezno sušenje kose fenom, pokrivanje vrata, posebno male dece, šalovima, kapicama ili kapuljačama, hodanje u papučama i naravno - zatvaranje prozora.

Promaja je, kaže, razlog zašto se znoji kada se vozi javnim prevozom ili u autu sa ženinom majkom, zašto ga grde da je loš otac kada izvede svoju ćerku napolje bez šeširića na glavi ili je ne obuče slojevito, zašto ima veliki broj ekstra papuča za goste kod kuće...

Braun kaže da se on i njegovi prijatelji Amerikanci, koji su navikli da spavaju uz otvorene prozore i tradicionalno vole vetar, nikako ne mogu dovoljno načuditi i nasmejati strahu od promaje, koji im se čini kao neko balkansko praznoverje, verovanje u vampire i slične stvari.

"Jedan moj prijatelj oženjen Bugarkom odlično je to sročio: 'U Bugarskoj je džemper nešto što dete nosi kada je majci hladno", napisao je on.

Ali, da li je promaja samo balkanski mit ili predstavlja stvarnu pretnju zdravlju?

Ako na internetu pokušate pronaći neki tekst o posledicama promaje otvoriće vam se gotovo isključivo alternativne stranice kiropraktičara, akupunkturista, akupresurista i sl. Teško ćete naći neki ozbiljan medicinski časopis koji se bavi promajom.

Lekari kažu da nema naučnih dokaza da postoji uzročno posledična veza između promaje i bolova u leđima, vratu i slično iako ljudi tvrde suprotno shodno svom ličnom iskustvu.

Dakle, ako je verovati stručnjacima, promaja neće izazvati glavobolje, neuralgije, upale mozga i sl. Ali, možda ima nešto istine u tome da se čovek na promaji može prehladiti i eventualno dobiti upalu pluća?

Opet, lekari tvrde da je to mit. "'Promaja definitivno ne uzrokuje zarazne bolesti. Prehladu uzrokuju virusi, ona nema veze sa promajom. To se kosi sa svim načelima medicine. Možda promaja može podići viruse sa tla i tako kontaminirati zrak, ali nema naučnih radova o tome".

autor: AM izvor: tportal/Novi magazin

Da li vas je ikada ubio najveći srpski neprijatelj- promaja? Very Happy
avatar
Najgora
Senior Najgori
Senior Najgori

Broj poruka 1357

Datum upisa 26.12.2012
Raspoloženje Raspoloženje : Član sa specijalnim potrebama.

Nazad na vrh Ići dole

Re: Koliko je realan strah od promaje?

Počalji od pesma taj Pon Avg 12, 2013 2:34 am

To kad me lupi,par dana niš' ne čujem, što i nije tako rdjavo. Sam' da mi na oku ne izadje čmičak.

_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu