Nauka budućnosti

Ići dole

Re: Nauka budućnosti

Počalji od pesma taj Sub Avg 24, 2013 9:39 pm


Kako će nauka uticati na ljudsku sudbinu i naš svakodnevni život u 2100. godini

Fizika budućnosti je razgaljujuća, čudesna vožnja kroz čitav vek naučne revolucije od koje će vam zastati dah.

Na osnovu razgovora sa više od tri stotine vrhunskih svetskih naučnika koji već otkrivaju budućnost u svojim laboratorijama, dr Mičio Kaku na lucidan i zanimljiv način predstavlja revolucionarni razvoj medicine, kompjutera, kvantne fizike i putovanja u svemir koji će zauvek izmeniti naš život i budućnost same civilizacije.

Njegova neverovatna otkrića obuhvataju sledeće:

– internet u kontaktnom sočivu koji će prepoznavati ljudima lice, prikazivati njihove biografije i čak prevoditi njihove reči u vidu titlova;
– kontrolisaćemo kompjutere i kućne uređaje preko sićušnih senzora koji reaguju na naše misli;
– senzori u odeći, kupatilu i kućnim uređajima pratiće naše zdravstveno stanje, a nanoboti će nam skenirati DNK i ćelije u potrazi za znacima opasnosti, što će omogućiti drastičan produžetak životnog veka;
– radikalno novi svemirski brodovi koji koriste laserski pogon moći će da zamene današnje skupe hemijske rakete. Imaćemo priliku da se popnemo liftom stotinama kilometara u svemir jednostavnim pritiskom na dugme za „gore“.

„Fascinantna knjiga koja od vas traži da pomerite granice svog uma. Kaku poseduje dar da o izuzetno komplikovanim temama i pojavama, od onih vezanih za nove nanotehnologije do onih astronomskih o putovanju u svemir, govori jezikom koji svako razume. Zanosno!“
San Francisco Chronicle

„Kaku s velikim umećem pretvara kompleksne naučne teorije u jasne priče o tome kako ćemo živeti u budućnosti. Zabavno… fascinantno… i pomalo zastrašujuće.“
USA Today

„Ova knjiga je epska u svojim razmerama i herojska po svom nadahnuću.“
Scientific American

_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nauka budućnosti

Počalji od pesma taj Ned Avg 25, 2013 5:58 am


_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nauka budućnosti

Počalji od pesma taj Ned Avg 25, 2013 5:59 am


_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nauka budućnosti

Počalji od pesma taj Čet Avg 29, 2013 9:03 pmNaučnici sa Univerziteta Vašington uspeli su da smisle tehnologiju kojom je moguće kontrolisati mozak druge osobe, a jedan od istraživača uspeo je, pomoću novog programa, da natera svog kolegu da pomera ruku iako ovaj to nije želeo!

Koristeći snimak elektronskih impulsa mozga i vrstu magnetne stimulacije, Radžeš Rao, profesor računarstva i inženjerstva, poslao je moždani signal Andrei Stokou,profesoru psihologije, na drugom kraju univerzitetskog kompleksa, i doveo do toga da Stoko pomera prst po tastaturi.

Dok su univerzitetski naučnici uspeli da demonstriraju mogućnost komunikacije mozgova između dva pacova, a istraživači s Harvarda mislima naterali pacova da pomera rep, ovo je prvi put da je neko eksperimentalno uspeo da dva ljudska mozga komuniciraju na ovaj način.

- Internet je način na koji povezujemo kompjutere, a sada možemo da povežemo i mozgove. Želimo da znanje koje ima jedan mozak prenesemo u drugi - kaže Stoko.

Rao radi na spajanju mozga i kompjutera već 10 godina. Kad je tehnologija dovoljno napredovala, 2011. godine, on se uortačio s profesorom psihologije Stokom.
Posle dve godine istraživanja i podešavanja opreme, oni su konačno isprobali tu tehnologiju, Tokom eksperimenta, nalazili su se na različitim krajevima univerzitetskog kompleksa. Rao je na glavi imao kapu sa elektrodama povezanu sa elektroencefalografskom mašinom (EEG), koja čita električne impulse u mozgu, dok je Stoko na glavi imao kapu povezanu s mašinom za transkranijalnu magnetnu stimulaciju (TMS).
Rao je sedeo za kompjuterom i mislima igrao jednostavnu video-igricu. U jednom trenutku, kad je trebalo da iz topa zapuca na metu, on je zamislio kako pomera ruku iako to nije stvarno uradio. Skoro u istom trenutku Stako, koji je bio u drugoj prostoriji i takođe sedeo za kompjuterom, ali nije radio ništa, podigao je kažiprst i pritisnuo dugme „space“, kao da puca iz topa. To je uradio bez volje, a osećaj je opisao kao svojevrsni tik.

- Bilo je i uzbudljivo i jezivo gledati kako zamišljenu akciju mašina šalje u drugi mozak i prevodi je u pravu akciju. Ovo je, u suštini, bio jednosmerni protok informacija iz mog mozga u njegov. Sledeći korak je dvosmerna razmena informacija - kaže Rao.

Šantel Prat, profesor psihologije i još jedan član tima, kaže da je ova tehnologija nešto o čemu se priča godinama.
Ova vest zvuči kao da je iz neke naučnofantastične knjige, a Stoko ju je u šali nazvao „vulkanskim spajanjem umova“ (po ugledu na seriju „Zvezdane staze“
- Mnogima će naša tehnologija biti strašna jer će je preceniti. Ipak, ne postoji način da je koristite a da druga osoba to ne zna - kaže Šantel Prat.

_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nauka budućnosti

Počalji od pesma taj Uto Sep 03, 2013 8:48 pm


Nazivaju ga genijem, naslednikom Tomasa Edisona. zagovornik transhumanističkog pokreta, tehnologija produžetka života i koncepta tehnološke singularnosti, direktor inženjeringa u kompaniji Google, futurista i pronalazač, 
Ray Kurzweil: Čovek koji je video budućnost


Postao je poznat kao najglasniji, ali i najargumentovaniji, zagovornik transhumanističkog pokreta, tehnologija produžetka života i koncepta tehnološke singularnosti. Njegova argumentacija proizilazi izMurovog zakona koji kaže da se stepen inovacija u kompjuterskoj tehnologiji povećava ne linearno, već eksponencijalno. Po Karzvajlovom gledištu, ovakav progres ne može imati drugog efekta osim direktne primene nanotehnologije i biotehnologije na biološkim sistemima, što bi za cilj imalo preko potrebnu pomoć manjkavostima i ograničenjima ljudske fiziologije. Genetika više ne bi predstavljala granicu, evolucija bi dobila svoju tehnološku ispomoć i ubrzanje, a humani organizmi bi postajali, po svom sastavu i funkciji, bionički. Poput dalekovidih polihistora kao što je bio Artur Klark, za Karzvajla je život u “ovde i sada” od drugorazrednog značaja za biti kadrim da se transcendira vremenska moralna matrica i bude stvaraocem dana što dolaze. A u njima, smatra on, čovečanstvo mora ostvariti svoju “sudbinsku misiju” – primena i usmerenje svih rasploživih sredstava najsavršenije tehnologije u cilju upuštanja u veće izazove nas kao vrste.


Objavljuje knjigu The Age of Spiritual Machines, svojevrstan traktat na temu futurizma, tokova kojima čovečanstvo neumitno kreće, vođeno plimom neminovnosti razvoja i kratkoročnih predviđanja glede ljudske sudbine. U The Singularity is Near zaplivava u neistražene dubine proročanstava koje se odnose na dalji i duži vremenski rok. Izložen brojnim kritikama sa naučne ali i laičke strane, kako to već biva, “spušta loptu” izjavivši da nanotehnologija sa sobom svakako nosi izvestan rizik, ali da se progres mora nastaviti jer bi “svako stopiranje istog dovelo do stagnacije i retardacije defanzivnih i korisnih tehnologija”. Pred kongresom SAD je u nekoliko navrata naglasio da bi nanotehnologija mogla odigrati krucijalnu ulogu u rešavanju globalnih problema kao što su bolesti, glad i klimatske promene.
2009. godine je, u saradnji sa Google-om i NASA-om objavio osnivanje trenažnog centra Singularity Univerziteta za zvaničnike vlada i korporacija. Misija Univerziteta je da “prikupi, edukuje i inspiriše kadar lidera koji razumeju neophodnost razvoja naprednih tehnologija za budućnost čoveka.” Rej Karzvajl nema druge tačke oslonca osim vlastitog genija i snage predikcije. Sam na dalekom horizontu, predvodnik u nepoznato, istinski moderni Prometej

U jednoj d svojih knjiga, The Age of Intelligent Machines, pisanoj između 1986. i 1989. godine, Karzvajl je tačno predvideo eksploziju značaja interneta, iako je u vreme izlaska knjige, 1990., broj korisnika interneta u svetu bio samo 2,6 miliona, dok je sama mreža bila nepouzdana, siromašna i teška za korišćenje. Predvideo je, osim rasta broja korisnika, i raznovrsnost sadržaja, multimedijalnost, kao i da će pristup internetu biti moguće wireless metodom. Evo još nekih njegovih predikcija za koje će vreme pokazati da li će se ostvariti.
- radikalno produženje životnog veka putem nanobota do 2050. godine
- svesne veštake inteligencije će razviti moralno razmišljanje i poštovaće ljude
- granica između mašina i ljudi će postajati sve mutnija, jer će homo sapiens inkorporirati u sebe sve više tehnologije, a mašine će razviti veštačku inteligenciju do ljudskog nivoa
- telefoni koji prevode i omogućuju ljudima da međusobno pričaju na različitim jezicima
- do 2020. uspostaviće se svetska vlada
- testiranje lekova u simulacijama koje verno oponašaju ljudsko telo

Besmrtna dijeta
U Karzvajlovoj familiji postoji žalostan genetski uzrokovan bilans oštećenja srca zbog čega niko od njegovih muških predaka nije poživeo duže od 60 godina, a kada mu je bilo 35 leta, dijagnostikovana mu je intolerancija na glukozu, rani oblik dijabetesa tipa II što je vrlo veliki rizik po zdravlje srca. Od tada, Karzvajl se podvrgava tretmanu produžetka životnog veka i reprogramiranja njegove biohemije na dnevnoj bazi. To izgleda ovako:
- 150 – 250 pilula suplemenata
- 8 do 10 časa alkalinske (bazne) vode
- 10 šolja zelenog čaja
- nekoliko čaša crnog vina nedeljno

_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nauka budućnosti

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu