Hirudoterapija- terapija pijavicama

Ići dole

Hirudoterapija- terapija pijavicama

Počalji od pesma taj Uto Sep 03, 2013 6:22 am

Naziv hirudoterapija potiče od latinske reči hirudina što znači pijavica.

O lekovitim osobinama pijavice ljudi su znali odavno. Prve radove o hirudoterapiji su napisali: Hipokrat, Galen, Avicena...Veliki ruski lekari Pirogov, Mudrov, Zaharjin su pričali o ogromnom značaju pijavice i njihovoj primeni u tretiranju različitih bolesti. U 18.veku , u Rusiji su koristili oko 30 miliona pijavica godišnje. Sve do 20.veka pijavice su izvozili iz Rusije u Francusku, Englesku, Nemačku, a sada se izvoze za SAD i Kanadu.

Osim u tretiranju različitih bolesti, pijavice su koristili u kozmetici. Carice su pre bala stavljale pijavice iznad ušne školjke, posle čega su njeni obrazi bili rumeni, a ona je bila vedra i puna energije. U 50.godinama prošlog veka korišćenje pijavice se smanjilo.

U 1990 godini organizovana je Svetska organizacija hirudologa, a 1991.god. održan je prvi kongres hirudologa o korišćenju pijavice u medicini.

Ministarstvo zdravlja u Rusiji je priznalo hirudoterapiju kao oficijalnu medicinsku metodu lečenja. Pijavica je zavedena u Registar lekovitih sredstava Ruske federacije.

Pijavica je crv, koji se hrani krvlju i u prirodi napada na tritone, žabe i druge životinje. U ustima ima tri vilice sa zubićima pomoću kojih seče kožu i sisa krv u obimu od 5 do 15ml. Na zemlji postoji oko 400 vrsta pijavica, ali samo medicinska pijavica i njene dve podvrste mogu se koristiti u lečenju.

Pijavica ubrizgava u krv čoveka sa svojom pljuvačkomo gromnu količinu biološki aktivnih supstanci kao hirudin, alfahimotropsin, himazin, suptilizin...
Ukupno ima oko 100 fermenata koji pozitivno utiču na organizam. Osnovno delovanje medicinskih pijavica na organizam:
analgetičko
- imunostimulativno
- bakteriostatično
- lipolitičko (raspad masnoća)
- drenažna funkcija
- hipotenzivno (normatenzivno)
- trombolitično
- antikoagulantno

Uz pomoć pijavice se tretiraju: upala žučne kese, problemi sa cirkulacijom, hemoroidima,proširenim venama, posledice posle infarkta i insulta

U zoni koju određuje lekar ova pametna životinjica nepogrešivo pronalazi biološki aktivnu tačku i prilepljuje se baš na to mesto i na njemu izaziva mehanički nadražaj. U stvari pruža efekat sličan akupunkturi. Sem toga pijavica ubrizgava u krv jedinstven kompleks fermenata koji stimulišu unutrašnje organe ozdravljuju ih i podmlađuju. Ovi fermenti u koži izazivaju raspad starog kolagena i zamenjuju ga novim elastičnim, što se vidi kao efekat liftinga i smanjenja bora već posle 3 ili 4 terapije. Posle terapije pijavicama se smanjuje otečenost i normalizuje cirkulacija krvi. Široka upotreba hormonalnih sredstava, antibiotika, problemi sa ekologijom doveli su do porasta bolesti ženskih reproduktivnih organa. 

Tako na primer dugotrajna primena hormalne terapije često dovodi do dishormonskih promena, osteoporoze, ćelavosti i poremećaja lipidnog metabolizma. Već posle prve terapije pijavicama nestaje bol u donjem stomaku a posle tri četriri meseca terapija pijavicama normalizuje se menstrualni ciklus, smanjuje se debljina endometrija, kao i dimenzije materice, nestaju ciste i vrlo često žena može ostati u drugom stanju posle dužeg perioda, neplodnosti, Takođe se normalizuje metabolizam, poboljšava rast kose i zaustavlja osteoporoza.

Terapija pijavicama nije kontraindikovana jedino nije moguća kada je u pitanju hemofilija i neke druge bolesti krvi. Ona ne isključuje druge metode lečenja a uspešno ih dopunjuje

Istraživači na AMP aparatu su primetili kod mnogih pacijenata da već posle prve terapije znatno se poboljšava cirkulacija u organima koje su lečili uz pomoć pijavica. Posebno su bili evidentni dobri rezultati kod reproduktivnih organa i muškaraca i žena. Pre svega znatno se poboljšava funkcija prostate, povećava se erektivna funkcija i opšte zdravstveno stanje pacijenata.

Pijavice mogu očistiti organizam, i podmladiti ceo organizam.

Mnoge holivudske zvezde koriste pijavice za zdravlje i lepotu među njima i Demi Mur.

Izvor: Balans Medika

_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu