"Mi to jednostavno ne znamo"

Ići dole

"Mi to jednostavno ne znamo"

Počalji od pesma taj Čet Sep 05, 2013 10:27 pm

Tokom vekova, mišljenja naučnika su bila različita, od pomirujućih do potpunog odbacivanja jednog ili drugog.
Danas, mnogi naučnici biraju sredinu – prihvatajući mogućnost postojanja svemoćne sile, uz odbijanje da potvrde njeno postojanje uz: "Mi to jednostavno ne znamo." 

Čarls Darvin (1809-1882), biolog
"Nemogućnost shvatanja da je ovaj veliki i čudesni univerzum, sa nam kao svesnim bićima, nastao slučajem, čini mi se glavni argument za postojanje Boga."

Nil de Gras Tajson (1958 - ), astrofizičar i popularizator nauke
"Dobro, nastali ste od ostataka (eksplodirane zvezda). Prebolite to. Ili još bolje, slavite to... Uostalom, koju plemenitiju misao neko može negovati od toga da svemir živi u svima nama?"

Stiven Hoking (1942 -), kosmolog i astrofizičar
"Ono što sam uradio je da pokažem da je moguće da zbog načina na koji je Univerzum nastao on bude determinisan zakonima nauke. U tom slučaju, nije potrebno da se obraćamo Bogu za objašnjenje kako je Univerzum nastao... Ovo ne dokazuje da Bog ne postoji, nego samo da on nije neophodan "


Karl Sagan (1934-1996), astrofizičar i promoter nauke
"Nauka je ne samo kompatibilna sa duhovnošću, ona je dubok izvor duhovnosti. Kada prepoznajemo svoje mesto u beskraju svetlosnih godina, i prolaznosti vremena, kada shvatimo zamršenost, lepotu i suptilnost života, tada je ogromno osećanje, da se oduševljenje i poniznost kombinuju, sigurno duhovno ... Shvatanje da se nauka i duhovnost međusobno isključuju nije dobro ni jednom ni drugom "
Frensis Kolins (1950 -), lekar i genetičar
"Nauka je ... zaista moćan način - da se proučava svet prirode. Nauka nije posebno efikasna u ... komentarisanju natprirodnog sveta. Oba sveta, su za mene, sasvim realna i prilično važna. Oni se istražuju na različite načine... Oni koegzistiraju.. Osvetljavaju jedan drugi."


Isak Asimov (1920-1992), biohemičar, pisac naučne fantastike
"Emotivno, ja sam ateista. Ja nemam dokaza da Bog ne postoji. Ali ja jako verujem u to da ne postoji da ne želim da gubim svoje vreme."


Albert Ajnštajn (1879-1955), fizičar
Dok je Njujork Tajms zabeležio da "Ajnštajn dosledno karakteriše ideju o ličnom Bogu koji odgovara na molitve, kao naivnu, a život posle smrti, kao želju", Albert Ajnštajn takođe "sebe opisuје kao 'agnostika' i 'ne ateistu`". Jedan dvosmislen citat iz odgovora Ajnštajna na pismo jednog šestaka glasi: „Svako ko ozbiljno učestvuje u naučnim istraživanjima postaje uveren da se duh manifestuje u zakonima univerzuma - duh mnogo superiornije od čoveka... Na ovaj način naučne težnje dovode do religioznog osećanja posebne vrste, što je zaista sasvim drugačije od naivne religioznosti."
Maks Plank (1858-1947), fizičar
"Nije slučajno da su najveći mislioci svih vremena bili duboko religiozni."

Ervin Šredinger (1887-1961), fizičar
"Veoma sam iznenađen da je naučna slika stvarnog sveta oko mene manjkava. Daje mnogo činjeničnih informacija, stavlja sva naša iskustva u veličanstveno dosledan poredak, ali sablasno ćuti o svemu što je zaista blizu našem srcu, što nam je zaista važno. Ne može da nam kaže nešto o crvenom i plavom, gorkom i slatkom, fizičkom bolu i fizičkom zadovoljstvu; ne zna ništa o lepom i ružnom, dobrom ili lošem, Bogu i večnosti..."

Verner fon Braun (1912-1977), raketni naučnik, kreator astronautike
"Mislim da je tako teško razumeti naučnika koji ne priznaje prisustvo superiornog bića iza racionalnog postojanja Univerzuma, kao što je teško shvatiti teologa koji bi porekao napredak nauke."

Ser Artur Klark (1917-2008), pisac naučne fantastike
"Nauka može uništiti religiju ignorišući je isto kao i pokazivanjem svog neslaganja sa njenim principima. Niko nikada nije demonstrirao, koliko sam ja upoznat, nepostojanje Zevsa ili Tora - ipak oni danas imaju svega nekoliko sledbenika."

_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Mi to jednostavno ne znamo"

Počalji od pesma taj Pet Sep 06, 2013 1:55 am

Nauka i religija su u sukobu vekovima, da ne kažemo skoro dva ipo milenijuma. U poslednjih 300 godina mnogo toga se promenilo dok je civilizacija hrlila u nezaustavljiv napredak.

 Kako se nauka razvijala i počela da objašnjava prirodne fenomene raskol i jaz između religijskog shvatanja sveta i naučnog postajao je sve širi i dublji. 

 U poslednjoj deceniji 20. veka čuveni astronom Carl Sagan pristupio je ovom problemu na potpuno  drugačiji način predstavljajući najbolje od dva sveta. U svojim diskusijama na Cornell Univerzitetu u Itaki 1991. godine ova dva velika uma pokazala su su spremnost da uče jedan od drugog.

Evo transkripta tog njihovog razgovora:
Carl Sagan: Da li bih mogao da Vam postavim nekoliko pitanja u vezi religije? Šta se dešava ukoliko je doktrina budizma kontradiktorna naučnim otkrićima? Šta budištički “vernik” radi u tom slučaju?
Dalai Lama: 
Tu ne postoji problem. Ono što je bitno jeste sopstvena istraga i potreba za spoznajom svoje realnosti bez obzira šta sveti spisi kažu. Ukoliko se desi da su naučni nalazi nešto što se može smatrati „konkurencijom“ ili suprotnim od religijskog učenja trebalo bi se oslanjati više na otkriće nego na religijski tekst.
Carl Sagan: 
To je nešto veoma slično nauci?
Dalai Lama: 
Da, slično kao sa naučnim konceptom. U svim stvarima treba ostati skeptičan samo u tom slučaju može se eksperimentisati spolja i iznutra. Ta vaša istraga treba da vas dovede do trenutka kada sve postaje – kristalno jasno. Tek onda dolazi do prihvatanja novog uverenja. Ukoliko sa naučne strane dolazi dokaz da posle smrti ne postoji kontinuitet ljudskog uma ili kontinuitet života, onda teoretski govoreći budisti to moraju da prihvate.
Carl Sagan:
 Šta bi to uradilo doktrini reinkarnacije?
Dalaj Lama:
 Ja ne mislim u smislu postojanja kontinuiteta uma ili života posle smrti. Vidite, kocept ili teorija prihvatanja smrti i ponovnog rađanja vam ne može priuštiti kompletno zadovoljstvo niti odgovor na sva vaša pitanja, ali je ipak bolja teorija od one o nebivstovanju. Kao ne postojanje kontinuiteta života tj. bivstvovanja. U tom slučaju ne postoji koncept prihvatanja beskonačnog univerzuma. Uzmite primer teorije Velikog praska, ona jeste moguća i postoji velika verovatnoća da se taj događaj desio, ali je pitanje zašto se dogodio? Morali bi da prihvatite da se stvari dešavaju slučajno bez ikakvog uzroka, to je takođe misao koja ne daje mnogo sigurnosti, a podiže za sobom dosta pitanja. Takođe postoji i ona druga – Stvaraoc (Kreator,designer) . Iz budističke perspektive to takođe nije zadovoljavajući odogovor, jer se odmah postavlja pitanje zašto Kreator stvara sve oko nas? Vidite to opet otvara još više pitanja.
Carl Sagan:
Da li verujete u boga?
Dalai Lama:
Bog u smislu realnosti svega oko nas – onda da, to prihvatamo. Ali boga u smislu svemoćnog stvaraoca moj odgovor je – ne.
Carl Sagan:
 Dakle ne postoji nijedno naučno otkriće za koje možete reći da je budistička doktrina pogrešna ili da više niste budista?
Dalai Lama: 
Ja mislim da svako naučno otkriće mora da bude rezultat pažljivog eksperimenta, to je nešto što budisti moraju odmah da prihvate i to bez problema. Neki naučnici ili ako hoćete naučnici sa budističkim shvatanjima, oni smatraju da Budizam nije religija, već da je više „Nauka uma“ ili kako je neki zovu „Nauka unutrašnjeg“. Moje neko iskustvo, vidite sastajao sam se dosta sa naučnicima koji rade u poljima kosmologije, neurobiologije, fizike (– posebno onima koji se bave kvantnom fizikom) i na kraju naravno pshilogijom. U ovim poljima ima dosta zajedničkih paralela i otvorenih diskusija. Ja kao budista imao sam prilike dosta toga da naučim i našao sam da su mi njihovi nalazi veoma pomogli. Ali isto tako naučnici su mi prilazili sa iskrenim interesovanjima o budističkim objašnjenima na iste teme. Jedno je zaista jasno, barem što se tiče nauka o umu, budizam je zaista napredan na tom polju

Prevod : Aca Todorović

_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Mi to jednostavno ne znamo"

Počalji od krtica taj Ned Okt 20, 2013 2:29 am

Zamerka religiji je dvovrsna - intelektualna i moralna. Intelektualna zamerka je da nema osnova da se pretpostavi da je bilo koja religija istinita; moralna zamerka je da verski propisi datiraju iz vremena kada je čovek bio okrutniji nego što je danas i stoga teže da ovekoveče nečovečnost koju bi moralna svest doba inače prerasla.-Bertrand Russel

Tokom mnogih doba postojaše veštice. Sveto pismo tako kaže. Sveto pismo zapoveda da se njima ne dozvoli da žive. Zbog toga je Crkva, nakon sto je 800 godina lenjo i nemarno obavljala ovu dužnost, sakupila konopce, klinove i baklje i uistinu prionula na sveti zadatak. Radila je naporno, noću i danju, i tokom 9 vekova zatočila, mučila i spalila čitave armije veštica i njihovom nečistom krvlju umila hrišćanski svet. A onda je otkriveno da tako nešto - veštice - ne postoji, i da nikada nije ni postojalo. Čovek ne zna da li da se smeje ili da plače.-Mark Twain

Religija je načelno suprotstavljena svemu onome prema čemu gajim poštovanje - hrabrost, bistrina misli, poštenje, iskrenost i, iznad svega, ljubav ka istini.-H.L. Mencken

Čovekovo etičko ponašanje trebalo bi da se zasniva na saosećanju, prosvećenosti i socijalnim vezama: verska osnova nije neophodna. Čovek bi zaista bio jadan ako bi morao biti obuzdan strahom od kazne i nadom u nagradu posle smrti.-Albert Einstein

Prostim zdravim razumom - ne verujem u Boga, nijednog.-Charlie Chaplin

Činjenica da je vernik srećniji od skeptika ne govori nam ništa više od činjenice da je pijan čovek srećniji od treznog.-George Bernard Shaw

Strah veruje - hrabrost sumnja.
Strah se baca na kolena i moli se - hrabrost stoji uspravno i misli.
Strah je varvarstvo - hrabrost je civilizacija.
Strah veruje u vračare, djavole i duhove.
Strah je religija, hrabrost je nauka.-Robert G. Ingersoll

Cela stvar je tako infantilna, tako daleko od stvarnosti, da je svakome kome je stalo do čovečnosti bolna pomisao da većina smrtnika nikada neće biti sposobna da se uzdigne iznad ovakvog shvatanja života.-Sigmund Freud

Moramo dovesti u pitanje logiku priče po kojoj je sveznajući i svemogući Bog stvorio Ljude kao nesavršene a onda njih okrivio za vlastitu grešku.-Gene Roddenberr

Crkva kaže da je zemlja ravna, ali ja znam da je okrugla, jer sam video njenu senku na mesecu, a više verujem senki nego crkvi.-Ferdinand Magellan

Čoveka je stvorio Bog po obličju svojem: netolerantnog, seksistu, homofobičnog i nasilnog-Marie

Ako Biblija greši po pitanju odakle dolazimo, kako da joj verujemo po pitanju kuda idemo?-Justin Brown

Eskim: 'Da nisam znao za Boga i greh, da li bih išao u pakao?'
Pop: 'Ne bi išao da nisi znao'
Eskim: 'Pa zašto si mi onda rekao?'-Annie Dillard, 'Pilgrim at Tinker Creek

Ako Bog postoji - bolje da ima dobro opravdanje!-Woody Allen

Ceo problem sa svetom je što su glupaci i fanatici uvek tako sigurni u sebe, a oni pametniji ljudi tako puni sumnje
-Bertrand Russell

Ako je ateizam religija, onda je zdravlje bolest.-Clark Adams

Objasniti nepoznato poznatim - logička je procedura, objasniti poznato nepoznatim - oblik je teološke umobolnosti.-David Brooks

Ukazivanje na drugi svet nikada neće izlečiti naše poroke; ali obasjavanje ovog sveta razumom može nam pomoći
-Walt Whitman

Ništa ne može biti protivnije religiji i sveštenstvu nego razum i zdrava pamet.-Voltaire

Jednom postojaše vreme kada svi ljudi verovaše u Boga a Crkva vladaše. To vreme nazivamo Mračno doba (Dark Ages)-Richard Ledere

Religijski običaji su tlačiteljski, jeftin način da se ne misli.-Peter Ustinov

Moramo poštovati verska uverenja našeg bližnjeg, ali samo u onom smislu i u onoj meri u kojoj poštujemo njegovo uverenje da mu je žena prelepa a deca prepametna.-H.L. Mencken


Sa religijom ili bez nje, imate dobre ljude koji čine dobre stvari i zle ljude koji čine zle stvari. Ali da bi dobri ljudi činili zle stvari - za to vam treba religija.-Steven Weinberg


avatar
krtica
Otpali član
Otpali član

Broj poruka 361

Datum upisa 29.09.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Mi to jednostavno ne znamo"

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu