Razlika izmedju julijanskog i gregorijanskog kalendara

Ići dole

Razlika izmedju julijanskog i gregorijanskog kalendara

Počalji od pesma taj Ned Sep 08, 2013 9:22 pm19. januara 1919. godine Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, u Srbiji i Crnoj Gori zamenila je Julijanski kalendar Gregorijanskim, koji je u drugim delovima države već bio u upotrebi. Srpska pravoslavna crkva zadržala je Julijanski 
kalendar. 

Julijanski kalendar je uveo Gaj Julije Cezar 45. godine pre nove ere i koristio se u celoj Evropi do XVI veka, kada su države počele da prelaze na Gregorijanski. Dužina trajanja godine po Julijanskom kalendaru iznosi prosečno 365¼ dana što se postiže ubacivanjem jednog dodatnog dana svake četvrte godine. Po Julijanskom kalendaru, svaka godina čiji je broj deljiv sa četiri je prestupna i sadrži 366 dana, dok ostale sadrže 365 dana. 

Nakon uvođenja Julijanskog kalendara najpre je, greškom, svaka treća godina bila prestupna. Pa je pošto je greška kasnije uočena, imperator Avgust naredio da se izbace sve prestupne godine između 9. p.n.e. i 8. n.e. i zaslužio da jedan mesec ponese njegovo ime. 

Većina katoličkih zemalja je odmah prihvatila Gregorijanski kalendar (npr. Španija, Portugal, Poljska, većina Italije). Međutim, protestantske crkve su jedno vreme odbijale da usvoje „papski“ kalendar. Postepeno su, pre svega radi lakše trgovine, prelazile na Gregorijanski kalendar, ali ne u isto vreme. Tako su Migel de Servantes i Vilijam Šekspir umrli 23. aprila 1616, ali Servantes po Gregorijanskom a Šekspir po Julijanskom kalendaru.

Godine u ovom kalendaru brojane su od osnivanja Rima. 

Gregorijanski kalendar je najkorišćeniji kalendar na svetu. Kao modifikacija julijanskog kalendara, predložio ga je kalabrijski doktor Alojzije Lili, a proglasio ga papa Grgur XIII, po kome je dobio ime. Njegove godine se broje od godine rođenja Isusa Hrista. Gregorijanski kalendar je uveden pošto je prosečna godina u julijanskom kalendaru bila neznatno duža, izazivajući da prolećna ravnodnevnica polako ide unazad u kalendarskoj godini i zato što je lunarni kalendar, koji je korišćen da se odredi datum Uskrsa, sve više grešio. 

Po Julijanskom kalendaru, svaka godina čiji je broj deljiv sa četiri je prestupna i sadrži 366 dana, dok ostale sadrže 365 dana. Nakon uvođenja Julijanskog kalendara 45. pne. najpre je, greškom, svaka treća godina bila prestupna. 

Pošto je greška kasnije uočena, rimski imperator Avgust je naredio da se izbace sve prestupne godine između 9. pne. i 8. n.e. čime je zaslužio da jedan mesec ponese njegovo ime.

Julije Cezar prvobitno je odredio da svi neparni meseci imaju po 31 dan, a parni po 30, osim februara koji je u prostoj godini imao 29 dana, a 30 u prestupnoj. 


 • Јanuar (Januarius) nosi ime po rimskom bogu sa dva lica Јanusu.
 • Februar (Februarius) nosi ime po rimskom prazniku Februa.
 • Mart (Martius) nazvan јe po rimskom bogu rata Marsu.
 • April (Aprilis) nazvan јe po rimskoј boginji Afroditi ili po latinskom glagolu aperire što znači otvoriti (asocira na proleće).
 • Maј (Maius) nosi ime po rimskoј boginji Maјi.
 • Јun (Junius) nazvan јe po vrhovnoј rimskoј boginji Јunoni.
 • Јul (Julius) nazvan јe 44. p.n.e. po Јuliјu Cezaru.
 • Avgust (Augustus) јe 8. p.n.e. nazvan po imperatoru Avgustu.
 • Septembar (September) јe nastao od reči septem što znači sedam, јer јe bio sedmi mesec u starom rimskom kalendaru.
 • Oktobar (October) – od reči octo – osam.
 • Novembar (November) – od reči novem – devet.
 • Decembar (December) – od reči decem – deset.

Srpaka Pravoslavna crkva se drži starog julijanskog kalendara koji danas kasni za gregorijanskim čitavih 13 dana.
2100. godine julijanski kalendar zaostajaće za gregorijanskim 15 dana jer 2100. neće biti prestupna. 

''Zato bi bilo dobro da naša crkva prihvati novi kalendar'', tako misle mnogi djakoni Pravoslavne Crkve
 
Pravoslavne crkve koje i dalje koriste Julijanski kalendar:
 
- Antiohijska pravoslavna crkva
- Jerusalimska pravoslavna crkva
- Ruska pravoslavna crkva
- Srpska pravoslavna crkva
- Gruzijska pravoslavna crkva
 
Neke pravoslavne crkve koriste oba kalendara:
 
- Poljska pravoslavna crkva
- Albanska pravoslavna crkva
- Pravoslavna crkva Češke i Slovačke
 
Julijanski kalendar koriste i nekanonske crkve: sve starokalendarske crkve, Makedonska pravoslavna crkva, Ukrajinska autokefalna crkva, itd.

_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu