Simbolika boja

Ići dole

Simbolika boja

Počalji od pesma taj Pet Sep 20, 2013 9:38 pm

Poznato je da u različitim kulturama, na raznim krajevima sveta, boje imaju drugačija značenja. Dok jedna boja u nekoj kulturi može prouzrokovati jedan, u drugoj prouzrokuje potpuno drugi suprotan psihološki efekat. U nasoj kulturi (i zapadnoj) bela boja označava mladost, nevinost, venčanja se obavljaju u belom – sa druge strane u istočnim kulturama u Indiji i Kini belo je boja koja simbolizuje smrt, a u nekim zemljama Latinske Amerike smrt predstavlja ljubičasta (u odredjenoj meri i u USA i Kanadi – primera radi većina dopisnica kojima se izražava saučešće na sebi ima ljubičastu boju).
Kako zapravo opažamo boje? 
Mrežnjača (retina) je deo oka koji je odgovoran za percepciju boja. Nalazi se u zadnjem delu očne jabučice i predstavlja nervni sloj debljine oko 0.2 mm. U mrežnjači se nalaze dva tipa fotoreceptora, a opažanje boja je moguće uz pomoć tir vrste fotopigmenata koji se nalaze u čepićima. Kada svetlost osvetli neki objekat odredjene boje spektra bivaju apsorbovane a odredjene se reflektuju. Boju koja je reflektovana ljudsko oko vidi  kao boju posmatranog predmeta, tačnije impuls se iz fotoreceptora prenosi očnim nervom do mozga gde se slika stvara. Pitanje je da li se paralelno uz tu percepciju boje, prenosi i još neki impuls koji dovodi do odredjene fiziološke reakcije organizma?
Eksperimenti radjeni tokom sedamdesetih  godina pokazali su da takvo dejstvo zaista postoji i da izlaganje odredjenim bojama dovodi do odgovarajuće fiziološke reakcije ispitanika, medjutim tačni uzroci do danas nisu poznati.
Program nazvan "The Body Human" bavio se upravo ovim istraživanjima.  Naučnici su sproveli testove koji se odnose na psihološki uticaj boja. Prvi test je bio sa dizačem tegova kome su dali set tegova težine oko 100 -125 kg. Ispitanik je uspevao da podigne ove tegove pa čak i da ih digne iznad glave.
Onda je ispred njegovog lica postavljen crveni panel koji mu je pokrivao celo vidno polje. Ovog puta on je počeo da podiže tegove sa velikom lakoćom – bez ikakvih vidljivih fizičkih napora. Kada je crveni panel zamenjen plavim situacija se promenila. Ne samo da ovaj sportista nije mogao da podigne tegove iznad glave,  već je i na osnovu izgleda njegovog lica, ruku i nogu bilo vidljivo da se nivo fizičkog napora povećao.
Po povratku crvenog panela,  stvari su se vratile u normalu. Dizač tegova je ponovo počeo da diže tegove kao da se ništa nije dogodilo – promena se dogodila skoro istog trenutka. Pored plave i crvene boje u testu su korišćene i druge boje ali nisu pokazivale tako značajan uticaj kao ove dve.
Tokom istog programa, jednu sobu sa crvenim osvetljenjem su ispunili kolevkama i u svakoj od njih je bila po jedna beba. I dok je za novorodjenu decu normalno da plaču, čini se da je crveno svetlo intenziviralo njihov neprekidan plač.  Onda su naučnici zamenili crveno svetlo plavim. Začudjujuće i skoro u istom trenutku u sobi je nastala tišina. Slično testu sa dizačem tegova, kada je svetlo vraćeno na crveno sve bebe su opet počele da plaču.
Ovakvu reakciju ne možemo povezati sa naučenim ponašanjem (da je crveno recimo boja koja uznemirava ili plavo boja koja smiruje) već sa odredjenim fiziološkim mehanizmima koji još uvek nisu najjasniji.
Ako posmatramo zapadnu kulturu, kao onu koja je u odredjenoj meri u današnjoj globalnoj kulturi najdominantiija možemo primetiti postojanje odredjenih pravila i vezivanja odgovarajućih asocijacija vezane za pojedine boje:
    Crvena: uzbudjenje, snaga, seks, strast, brzina, opasnost 
    Plava: poverenje, pouzdanost, pripadnost, opuštenost
    Žuta: toplina, sjaj sunca, veselost, sreća
    Narandžasta: razigranost, toplina, izražajnost
    Zelena: priroda, svežina, hladnoća, rast, bogatstvo
    Ljubičasta: uzvišenost, spiritualnost, dostojanstvo
    Roze: mekoća, slatko, odgajanje, sigurnost
    Bela: Čistoća, nevinost, mladost, blagost
    Crna: sofisticiranost, elegancija, zavodljivost, misterija
    Zlatna: prestiž, skupoća
    Srebrna: prestiž, hladnoća, nauka

Evo jednog zanimljivog testa : http://www.colorquiz.com/
Na šta vas asociraju pojedine boje?

_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Simbolika boja

Počalji od Estera taj Čet Sep 26, 2013 2:53 pm

Boje imaju veliki uticaj na mene. Upravo, vise od godinu dana, kupujem sve u kucu tamne boje visnje. Jos nisam obojila jedan zid, imam u planu. Volim da gledam u sve to sto me okruzuje u toj boji. Daje mi mir, neku vrstu zadovoljstva.

Ljubicasta ili lila boja dominira u mojoj garderobi.

Boje govore dosta o nama mada ih je malo svesno toga.
avatar
Estera
Najgori član
Najgori član

Broj poruka 42

Datum upisa 07.08.2013
Lokacija : najgora
Raspoloženje Raspoloženje : najgore

Nazad na vrh Ići dole

Re: Simbolika boja

Počalji od pesma taj Čet Sep 26, 2013 10:55 pm

Pa da, ja recimo volim crvenu boju, kao i crnu u kombinaciji sa belom, što se tiče garderobe.

Crvena me pokreće, deluje na mene pozitivno, mada kažu da je to ''djavolska boja'', u crnom se osećam spokojno, totalno cool, a kad crnu ukombinujem sa belom preplavi me unutrašnji mir.

_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Simbolika boja

Počalji od Jovana taj Sre Okt 16, 2013 1:39 am

Volim crnu boju.

    Crna: sofisticiranost, elegancija, zavodljivost, misterija osmeh
avatar
Jovana
Najgori član
Najgori član

Broj poruka 91

Datum upisa 06.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Simbolika boja

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu