Savanti, ''kišni ljudi''

Ići dole

Savanti, ''kišni ljudi''

Počalji od pesma taj Pon Okt 07, 2013 11:33 pm

Setila sam se filma ''Rain man'' sa Dustinom Hoffmanom u glavnoj ulozi. U njemu Dustin Hoffman glumi Kim Peeka, a film je snimljen prema istinitom slučaju čoveka koji je dosad pročitao i upamtio više od 12 000 knjiga, a koji je potpuno nesposoban brinuti se sam za sebe, izraz ''mono savant'' je postao puno poznatiji među običnim laicima baš posle ovog filma. Fascinantno!

Dr. Langdon Down ( isti onaj koji je otkrio Downov sindrom ) je dao ime i mono savantima. To ime zapravo dolazi iz francuskog jezika,  znači ''smanjena inteligencija'', a opisuje osobu koja ima izvanrednu memoriju, ali koja takođe ima velika oštećenja kognitivnog sklopa. Zbog izvanrednih sposobnosti koje su uključene u ovaj sindrom, često se kaže da naučnici neće otkriti sve tajne ljudskog uma i pamćenja dok ne shvate savante.

Ovi izuzetni ljudi, koji se mogu smatrati istovremeno tragično pogođenim i nadljudski nadarenim, mogu biti i ključni faktor u otključavanju mnogo dubljih moždanih sposobnosti zapretenih u “normalno” fukcionišućem umu prosečnog čoveka. Teorije nastanka stanja poput njihovog su brojne: deficiti u izvršnim funkcijama i apstraktnom mišljenju, disfunkcija leve hemisfere mozga, veća razvijenost proceduralne memorije iejdetske svesti

Najčešće veštine koje se javljaju kod savanata:
Pamćenje – izvanredna memorija je uobičajen dodatak savant sindromu, takođe može sama po sebi biti veština. Postoje slučajevi gde su savanti pamtili statističke podatke o populacijama, telefonske imenike, rasporede vožnje autobusa i sl.
Računanje – izvanredna sposobnost brzog zbrajanja, množenja, korenovanja i ostalih računskih operacija.
Kalendarsko računanje – često uključuje sposobnost imenovanja dana u nedelji u bilo kojem vremenu – od pre 50 godina, pa sve do idućih 40 000 godina.
Muzičke sposobnosti – uobičajena vjština savanata, koji imaju savršenu boju glasa i mogu odsvirati bilo koji glazbeni komad ako čuju samo jedanput.
Slikarske sposobnosti – nisu toliko uobičajene kao muzičke, ali najčešće se očituju u izrazitom crtanju, vajarstvu i slikanju.
Govorne sposobnosti – jako retke, ali postoje dobro dokumentovani slučajevi, gde su savanti s urođenim oštećenjima središnjeg živčanog sistema mogli prevoditi i pisati na 15 do 20 stranih jezika.


Poslednji izmenio pesma dana Uto Okt 08, 2013 12:35 am, izmenjeno ukupno 1 puta

_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Savanti, ''kišni ljudi''

Počalji od pesma taj Uto Okt 08, 2013 12:24 am


Orlando Serrel – slučajni savant, poznat je slučaj Orlanda Serrela, koji je nakon udarca bejzbol lopticom u glavu dok je bio dete, razvio neobične sposobnosti kalendarskog računanja i pamćenja vremenske prognoze svakog dana svog života od dana ove neobične nesreće.

Stephen Wiltshire – ''ljudska fotokamera'' : Jedan od najeksponiranijih slučajeva sa izvanrednom sposobnošću crtanja jest Stephen Wiltshire. Ovaj 35-godišnjak se naziva i ''ljudskim fotoaparatom'', jer nakon samo jednog preleta helikopterom iznad bilo kojeg velikog grada, on je u stanju nacrtati svaki detalj panorame grada. Čak i broj ljudi na ulici. Inače, Stephenu je dijagnosticiran autizam kad su mu bile 3 godine i on je čak i danas ovisan o očevoj celodnevnoj skrbi, a isto tako, ima nedovoljno razvijene govorne sposobnosti.

Daniel Tamet ubraja se u malu i misterioznu populaciju savanta i ovom prilikom dočarava zapanjujuće sposobnosti svoje percepcije i spoznaje kroz prizmu intuicije za strane jezike, slikovitosti matematike, obojenosti brojeva i melodičnosti reči…Predivno desetominutno putovanje kroz čudesnu zemlju drugačijeg uma ostaviće veliki utisak na svakog spremnog da se zamisli…i začudi.

na srpskom http://www.ted.com/talks/lang/sr/daniel_tammet_different_ways_of_knowing.html

_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu