Stem ćelije

Ići dole

Stem ćelije

Počalji od pesma taj Uto Okt 22, 2013 9:23 pm
Naučnici koriste razne vrste matičnih ćelija u laboratoriji da bi stekli bolji uvid o tome kako izgleda normalan ljudski razvoj i da bi istražili nove metode lečenja širokog spektra smrtonosnih bolesti. Matične ćelije u koštanoj srži, na primer, rutinski se koriste za lečenje leukemije i drugih bolesti krvi, a slične tehnike ispituju se i za druge bolesti koje uključuju probleme imunološkog sistema. Do sada niko nije razvio efikasan i bezbedan tretman korišćenja ljudskoh embrionalnih matičnih ćelija jer je ovde nauka još uvek u povoju. No, mnogi istraživači očekuju da vide da nekoliko takvih tretmana uđe u klinička ispitivanja (i na kraju na tržište) vrlo uskoro.

Šta su matične ćelije?

Verovatno ste čuli o matičnim ćelijama u vestima i možda ste se pitali šta tačno taj naučni termin znači. Matične ćelije su glavne ćelije tela. Matične ćelije mogu da se samoobnavljaju i takođe mogu napraviti razne druge vrste ćelija.

Matične ćelije su ili embrionalne matične ćelije ili matične ćelije odraslih. U laboratoriji, embrionalne matične ćelije se mogu reprodukovati sve dok se navedu na stvaranje određene vrste ćelija. U telu, ove ćelije s vremenom nestaju, tako da ljudsko telo odrasle osobe više ne sadrži ćelije koje mogu generisati bilo koju vrstu ćelija - barem ne u normalnom toku stvari. (Naučnici mogu da manipulišu ćelijama odraslih da postanu druge vrste ćelija.)

Embrionalne matične ćelije: Embrionalne matične ćelije su izvedene od tri dopet dana starih embriona koje su stvoreni za lečenje neplodnosti, ali se neće  koristiti za pokušavanje pokretanja trudnoće, drugim rečima, ta blastocista se nikada neće ugraditi u uterus žene i biće bačena osim ako se ne iskoristi za istraživanje. IVF lekari kultivišu oplođenu jajnu ćeliju u posudi sve dok se ne razvije blastocista. Istraživači ekstrahuju unutrašnje ćelijske mase, koje se potom koriste za dobivanje embrionalnih matičnih ćelija.

Embrionalne matične ćelije su pluripotentne, što znači da one mogu dati do bilo koju vrstu ćelija u potpuno razvijenom telu. (Embrionalne matične ćelije ne mogu stvarati posteljicu ili tkiva pupčanika, ali izgleda da su u stanju da generišu bilo koju drugu vrstu ćelija.)

Adultne  matične ćelije: Takozvane adultne matične ćelije su u stvari matične ćelije u određenim tkivima čija je funkcija popunjavanje tkiva specifičnim ćelijama - odnosno posebnim delovima tkiva - prema potrebi. Odrasle matične ćelije se  i same obnove periodično kako bi se osiguralo da je dovoljan broj matičnih ćelija uviek na raspolaganju za generisanje specifičnih tipova ćelija. Do sada,  naučnici su potvrdili postojanje matičnih ćelija u nekoliko tkiva, uključujući tkiva koštane srži, mozga, masnog tkiva, jetre, reproduktivnog sistema (i muškog i ženskog), skeletnih mišića, kože i zuba.

Odrasle matične ćelije su uglavnom multipotentne, mogu dati do nekoliko tipova ćelija u svom tkivu. Međutim, u normalnim sredinama, adultne matične ćelije ne daju ćelije izvan svoje vrste tkiva. Jetrene matične ćelije, na primjer, ne generišu srčane ćelije, a matične ćelije mozga ne stvaraju bubrežne ćelije.

Istraživači su razvili tehniku za reprogramiranje adultne ćelije u laboratoriji da ih navedu da se ponašaju više kao embrionalne matične ćelije. Ove reprogramirane ćelije se zovu indukovane pluripotentne matične ćelije (iPS ćelije), a one mogu biti izrađene iz adultne ćelije iz kože, masnog tkiva, i drugih izvora

izvor:boitehnologijainfo

_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Stem ćelije

Počalji od pesma taj Uto Okt 22, 2013 9:34 pm

Matične ćelije se nalaze i u mlečnom zubu i one se razlikuju od matičnih ćelija koje se nalaze u krvi pupčanika, te su ćelije potpuno druge prirode i od njih je moguće stvaranje novog zuba, što su Japanci već uspeli da urade.
 
- Čuvanje ćelija iz mlečnog zuba je na izvestan način rizično, jer je teško obezbediti sterilnost tog postupka - istakla je Fazlagić i objasnila da je količina mezenhimalnih matičnih ćelija u zubu vrlo mala pa ih prvo treba umnožiti a potom čuvati.
 
- Zato je pupčana vrpca, koja se obično odbacuje posle rodjenja, jedan je od najbogatijih depoa matičnih ćelija u ljudskom organizmu i ako se one sačuvaju na rođenju, jednoga dana mogu biti najbolji lek za lečenje deteta, njegove braće, sestara, ali i drugih članova porodice - kazala je doktorka Fazlagić.
 
Stručnjaci ukazuju da mlečni zub sadrži oko 15 matičnih ćelija koje su kompatibilne samo za tu osobu.
 
Matične ćelije su prvi put otkrivene u izvađenim mlečnim zubima pre pet godina na Američkom institutu za dentalna i kraniofacijalna istraživanja.
 
U Srbiji se procedura uzimanja matičnih ćelija od septembra 2008. obavlja u skladu sa instrukcijom o uzimanju i transportu krvi iz pupčanika koje je izdalo Ministarstva zdravlja Srbije.
 
Nekoliko porodilišta poseduje dozvolu za ostavljanje krvi iz pupčanika, što budućim roditeljma daje mogućnost da odaberu banku matičnih ćelija u kojoj će deponovati matične ćelije iz pupčanika, odnosno zalog za bezbednu budućnost svog deteta.
 
Srbija je, prema broju ostavljenih uzoraka, na dnu lestvice u Evropi, gde u većini zemalja raste broj deponovanih uzoraka, dok su prema broju ostavljenih uzoraka krvi iz pupčanika u odnosu na broj stanovnika vodeće zemlje Grčka, Slovenija, Mađarska i Bugarska.

_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu