Higgsov boson

Ići dole

Higgsov boson

Počalji od krtica taj Čet Okt 24, 2013 6:07 am

Čestica koja daje masu svim ostalim česticama u univerzumu...Higsov Bozon za sedmogodišnjake - i sve ostale kojima ništa nije jasno

Među komentarima članaka o dugo očekivanom otkriću Higsovog bozona u svetskim medijima upadljivo često se ponavlja jedan, koji od prilike glasi: “Molim vas, neka mi neko objasni jednostavnim jezikom, meni tu ništa nije jasno”. Podstaknut njime, urednik naučnog bloga britanskog “Gardijana” zamolio je svoje saradnike da mu pronađu priču o Higsovom bozonu koja bi bila jasna i sedmogodišnjem detetu, a od ponuđenih verzija, odabrao je sledeću... Very Happy 

Jednom davno, u jednoj dalekoj zemlji, živele su dve zavađene porodice: Fermioni i Bozoni. Fermioni su bili poznati po svom neobičnom plesu sa polu-okretom. Elektroni, Protoni i Kvarkovi bili su Fermioni.

Bozoni su, međutim, dok plešu pravili pune okrete, i prezirali su polu-okret. Fotoni i Gluoni su bili Bozoni. Pričalo sa da Bozoni imaju i davno izgubljenog starijeg brata, po imenu Higsov Bozon, koga odavno niko nije video.

Jednog dana, u kraj u kom su zavađene porodice živele dođe jedan veoma star i mudar čovek. Ispričao im je da svoju svađu oko polu-okreta i punog okreta treba da prekinu, jer su nekada svi bili isti, i nisu imali masu.

“Na početku vremena, kada je stvoren svemir” - reče im starac - “svi ste rođeni jednaki. Ali onda ste upali u magično polje, zvano Higsovo polje, koje vas je izmenilo i učinilo različitim, sve osim fotona, koji su ostali kakvi su i bili”.

Starac im reče još i da je ovo misteriozno polje stvorio Higsov Bozon - davno izgubljeni stariji brat Bozonovih.
Porodice su, naravno, odbile da poveruju takvu glupost, pa stoga starac krenu da nađe Higsovog Bozona i da im dokaže da je bio u pravu.

U ovom poduhvatu, za pomoć je zamolio naučnike iz Cerna. I tako, najzad, drevnoj se zavadi bliži kraj.

avatar
krtica
Otpali član
Otpali član

Broj poruka 361

Datum upisa 29.09.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Higgsov boson

Počalji od krtica taj Čet Okt 24, 2013 6:13 am

Nobelovu nagradu za fiziku, zbog teorije o postojanju Higgsova bosona osvojili su britanski naučnik Peter Higgs i belgijski Francois Englert.


avatar
krtica
Otpali član
Otpali član

Broj poruka 361

Datum upisa 29.09.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Higgsov boson

Počalji od pesma taj Čet Okt 24, 2013 10:19 pm

U vreme kad se LHC tek puštao u pogon, Stephen Hawking kladio se u 100 $ da naučnici na CERN-u neće uspeti pronaći Higgsov bozon.

"Mislim da bi bilo uzbudljivije kada ga ne bismo našli. To bi pokazalo da je nešto pogrešno, da moramo ponovo razmišljati. Kladim se u 100 dolara da Higgs neće biti pronađen" - rekao je tada Hawking.

No međutim, danas je Higgs potvrđen s preciznošću od 5 sigma (99.9999426697%), što znači da je Hawking izgubio okladu. osmeh 
_________________
Svoj sam guru
avatar
pesma
Sekretarica
Sekretarica

Broj poruka 3460

Datum upisa 26.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Higgsov boson

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu